Skip to main content

Bestums historie – kjente beboere

Gullsmed Gustav Gaudernack

Gustav Gaudernack var en av Norges aller første designere. Han kombinerte en solid kunstfaglig utdanningsbakgrunn med praktisk håndverkserfaring og stor allsidighet i formspråk; hans emalje- og korpusarbeider fra årene før og etter 1900 er blant de ypperste som norsk kunsthåndverk kan fremvise, og skaffet ham også internasjonal anseelse skriver Store Norske Leksikon. En interresant detalje om hans arbeid er fra Bestum:

Han var glad i å gå turer i skog og mark, og hjemme hadde han et glasskap hvor han samlet sommerfugler, biller og øyenstikkere (libeller). Om vinteren fikk han sitte i drivhusene hos Olsens Enke på Bestum for å tegne blomster. Han laget først akvareller som han tok med seg hjem, der han satt og stiliserte motivene slik at de ble tilpasset den gjenstandsformen og det materialet han hadde tenkt å utføre dem i. Som ren hobby dyrket han perler i muslinger ved sitt badehus i Bestumkilen" (kilde: Jan Lauritz Opstad).

Tekstilkunstner Frida Hansen

Portrett av Frida Hansen.jpg

Frederikke «Frida» Bolette Hansen (født 8. mars 1855 i Hillevåg i Stavanger, død 12. mars 1931 i Oslo) var en norsk billedvever, med tekstilarbeider i art noveau / jugendstil.[1] Hun er karakterisert som en brobygger mellom norsk og europeisk billedvev, og flere av hennes vevkomposisjoner regnes blant de beste som er laget innen nyere europeisk tekstilkunst.[2] Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1915. Om Bestum kan vi lese: I 1904 fikk Frida Hansen bygget et herskapelig hus med eget atelier på Bestum i Kristiania. På denne eiendommen fikk hun endelig en ny hage. (Wikipedia). Huset het Bestumhus og står der den dag i dag, vakkert på høyden av Tingstuveien.

 

Barndom på Lilleaker og Bestum

Les hele artikkelen (s. 44-51)4

Da det nesten falt bomber over Bestum

Les hele artikkelen (s. 115-120).4